Bu önemli düzenlemeyi içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM'ye sunuldu. Teklifin detayları, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Cezalarda 10 Kat Artış:

Güler'in verdiği bilgiye göre, teklif ile fahiş fiyat artışı için uygulanan para cezaları 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar yükseltilecek. Stokçuluk yapanlara ise her bir aykırılık için 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye kadar ceza verilebilecek.

Stokçulara İş Yeri Kapatma Cezası:

Teklifin en önemli maddelerinden biri de stokçulara yönelik iş yeri kapatma cezası. Bir takvim yılı içinde en az üç defa stokçuluk yaptığı tespit edilen ve idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler yedi güne kadar kapatma cezası ile karşı karşıya kalacak.

Rekabet Kurumu Soruşturmaları Hızlanıyor:

Yasa tasarısı, Rekabet Kurumu tarafından yürütülen soruşturmaların sürelerinin uzamasının önüne geçilmesini amaçlayan düzenlemeler de içeriyor. Bu sayede stokçuluk ve fahiş fiyatlandırma gibi haksız rekabet uygulamalarına karşı daha hızlı ve etkin bir şekilde mücadele edilebilecek.

Genel Değerlendirme:

Fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadelede caydırıcılığı artırmayı amaçlayan bu yeni düzenleme, tüketicileri korumaya ve adil bir pazar ortamı oluşturmaya önemli katkıda bulunacak.