Dünya Bu Yaprağın Peşinde

Gıda, ilaç, boya, kozmetik ve savunma sanayinde kullanılan defne yaprağı üretiminin yüzde 95'i ülkemizde gerçekleştiriliyor. Kurutularak ihraç edilen yaprak, dünyadan ciddi talep görüyor.

25 Şubat 2013 Pazartesi 12:11
Dünya Bu Yaprağın Peşinde

 

  Defne yaprağı ülke ekonomisine ciddi gelir sağlıyor. Ülkemizdeki tesislerde yaş defne yaprakları fırınlanıyor.
 
Elek makinesinden geçirilmesinin ardından dalları ve lekeli olanların ayrıştırılmasının ardından müşteri standartları doğrultusunda 20-50 kiloluk sıkıştırılmış balyalar ve karton kutulara paketleme yapılıyor. Kurutulmuş defne yaprakları, bu işlemin ardından dünyaya ihraç ediliyor.
 
Türkiye, dünyanın defne ihtiyacının yüzde 95'ini karşılarken, defne yaprağı ABD'de gıda sektörünün yanında en pahalı kozmetik ürünlerde kullanılıyor. Defne yağı ve yaprağından yapılan kremler, kas gevşetici olarak insanlara sunuluyor.
 
Avrupa ve ABD'nin hiçbir yerinde bulunmayan ve Akdeniz mutfağının bir parçası olan defne yaprakları, et yemeklerinin yanı sıra bir çok sebze ve balık yemeklerinde de yaygın olarak tüketiliyor.
 
Defne yaprağının kullanım alanları bunlarla sınırlı değil. Gıda sanayinde et yemeklerinde, balık konservelerinin yanında pilavda da tercih edilen defne yaprağı, aynı zamanda barutun hammaddesi olarak savunma sanayinde de kullanılıyor.
 
Defne yaprağından elde edilen uçucu yağlar; sabun, şampuan, vücut losyonu, parfüm kozmetik sanayinin yanında ilaç sanayinde de kullanılırken, bitki orman köylüsüne ekonomik kazanç sağlıyor.
Bu arada Bartın'da faaliyet gösteren bir işletme, özellikle ABD'den yüklü miktarda gelen talebe cevap verebilmek için çalışıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.