Türkiye’yi 2011 yılından beri milyonlarca mülteciyle başbaşa bırakanlara karşı yeni eylem planı masada.

Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla 300 bin kişinin evine dönmesini sağladı. Güvenli bölge ile 4 milyonun Suriye’ye dönüşü hedefleniyor.

Ankara'ya Şehit Acısı Düştü: Uzman Çavuş Ramazan Merzifonoğlu Vefat Etti Ankara'ya Şehit Acısı Düştü: Uzman Çavuş Ramazan Merzifonoğlu Vefat Etti

Mülteciler için Türkiye’ye verdikleri sözleri tutmayan İngiltere, Fransa ve Almanya, güvenli bölgenin de bölgeyi istikrarsızlaştıracağını savunuyor. Türkiye buna karşı, 18 Mart 2016’da imzalanan ‘Mülteci Mutabakatı’nı tartışmaya açacak.

2011’de patlak veren Suriye iç savaşının başından beri milyonlarca mülteciyi ağırlayan Türkiye’yi yalnız bırakan Avrupa, şimdi de Türkiye’nin güvenli bölge planına karşı açıktan cephe almaya başladı. Avrupa’dan yükselen itirazların artması durumunda Ankara’nın sınır kapılarını açmayı gündeme aldığı belirtiliyor.

4 MİLYON KİŞİ DÖNECEK

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları ile 300 bin kişinin evine dönmesini sağlayan Türkiye, şimdi Suriye’nin kuzeyinde kurulacak ‘güvenli bölge’ için yoğun bir çalışma yürütüyor. Ankara’nın öncelikli hedefi 4 milyon Suriyelinin ülkesine dönmesini sağlamak. Bunun için bir yandan sınıra askeri sevkiyat yapılıp güvenli bölgenin alt yapısına ilişkin planlar hazırlanırken, diğer yandan dünyanın desteğini almak için diplomatik çalışmalar yürütülüyor.

AVRUPA DİRENİYOR

Ancak 3,5 milyon mülteciyi ülkesine kavuşturacak projeye İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri direnç gösteriyor. ‘6 milyar Avro mali yardım’ ve ‘mülteci kabulü’ gibi maddeler içeren Geri Kabul Anlaşmasındaki hiçbir sözü tam olarak yerine getirmeyen Avrupa ülkeleri, Türkiye’nin Suriye kuzeyinde kurmayı tasarladığı güvenli alanın ‘bölgeyi istikrarsızlaştıracağını’ iddia ediyor. Hatta Amerikan basınına göre Fransa ve İngiltere, Suriye kuzeyinde kendi askerlerini konuşlandırmak için hazırlığa girişti.