ABD'de güçlü talep ve küresel arz endişeleri artıyor. Fiyatlardaki artışın arkasında ABD'de güçlü talep ve küresel petrol arzına ilişkin endişeler yatıyor. Amerikan Petrol Enstitüsü (API), ABD'nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 2 milyon 286 bin varil düşüşle beklentiyi bir miktar aştığını açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 2 milyon varil azalacağı yönündeydi.

Rusya'dan petrol ihracatındaki düşüş fiyatları etkiliyor. Rusya'nın petrol ihracatının daha fazla düşebileceği ihtimalinin güçlenmesi de fiyatları yukarı çekiyor.

Ortadoğu'da gerginlik arz kesintilerine yol açabilir. İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine yönelik saldırıların ardından küresel petrol rezervlerinin çoğunluğunun bulunduğu Ortadoğu'da daha fazla arz kesintisi yaşanabileceğine yönelik endişeler de artıyor.

OPEC+ üretim politikasında değişiklik yapmadı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya öncülüğünde birlikte hareket eden ülkelerden oluşan OPEC+'ın Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) bugün yaptığı toplantıda petrol üretim politikasında değişiklik tavsiyesinde bulunmadı. JMMC'nin sonraki toplantısı 1 Haziran'da yapılacak.

Suudi Arabistan ve Rusya uzlaşmaya devam ediyor. Suudi Arabistan ve Rusya öncülüğündeki OPEC+ üyeleri, piyasayı desteklemek için günde 2.2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerini uzatma konusunda geçen ay anlaşmıştı.

Sonuç olarak: Petrol fiyatları, jeopolitik gerilimler, arz endişeleri ve ABD'deki güçlü talep nedeniyle yukarı yönlü trendini sürdürüyor. OPEC+'ın üretim politikasında değişiklik yapmaması da fiyatların artmasına katkıda bulunuyor. Önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarının seyrini etkileyecek en önemli faktörler arasında Ukrayna'daki savaşın seyri, küresel ekonomik büyüme ve ABD'deki petrol talebi yer alıyor.