Uraloğlu, Başkentray'ın Ankara'nın raylı sistem hattını 103,6 kilometreye çıkardığını ve Eskişehir ve İstanbul Yolu'ndaki trafiği büyük ölçüde azalttığını vurguladı. Ayrıca, Ankaralılar için Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Sincan-Törekent ve Tandoğan-Keçiören metro hatlarını hizmete aldıklarını ve Atatürk Kültür Merkezi-Gar-Kızılay Metrosu ile de Keçiören'den Kızılay'a aktarmasız metro ulaşımı sağladıklarını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, son 22 yılda Türkiye'de demiryollarına yapılan yatırımlara da değindi. Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, bu dönemde mevcut tüm demiryolu hatları yenilenerek hat uzunluğu 10 bin 948 kilometreden 13 bin 919 kilometreye yükseltildi. Ayrıca, 2 bin 251 kilometre hızlı tren hattı inşa edildi, 2 bin 505 kilometre sinyalli hat uzunluğu 8 bin 46 kilometreye ve 2 bin 122 kilometre elektrikli hat uzunluğu ise 7 bin 142 kilometreye çıkarıldı.

Uraloğlu, Türkiye genelinde 416 kilometre kent içi raylı sistem projesini tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunduklarını da sözlerine ekledi.

Başkentray Hakkında Bilgiler

Başkentray, Ankara'da bulunan ve Kayaş-Sincan arasında metro standardında banliyö hizmeti veren bir raylı sistem hattıdır. 2018 yılında hizmete giren Başkentray, mevcut demiryolu hattının tamamen yenilenmesi ve standardının yükseltilmesi ile inşa edilmiştir. Başkentray kapsamında 24 adet banliyö istasyonu metro standardında yeniden inşa edilmiş ve Ankara-Marşandiz arası 4 hattan 6 hatta, Marşandiz-Sincan arası 3 hattan 5 hatta ve Ankara-Kayaş arası ise 2 hattan 4 hatta çıkarılmıştır.

Başkentray, hizmete girdiği günden bu yana Ankaralılar tarafından yoğun ilgi görmektedir. Konforlu ve güvenli bir ulaşım imkanı sunan Başkentray, günde ortalama 60 bin yolcu tarafından kullanılmaktadır.