Faturalarını otomatik ödeme talimatı ile ödeyen birçok vatandaş, ekstrelerini gördüklerinde şoke oldu. Normal mevduat hesaplarından bile komisyon talep eden bankalar, tüketicilerin tepkisini çekiyor.

Yıllarca Avantaj Sunulan Otomatik Ödemeler Faizli Kabusa Dönüştü!

Bankalar, uzun yıllardır mevduatlarını artırmak için tüketicilere otomatik fatura talimatı vermeleri için birçok avantaj sundu. Alışverişlerde kullanılabilecek puanlar gibi cazip teklifler ile bu sistemi teşvik ettiler. Fakat son zamanlarda bu uygulamada bir değişikliğe gidildi. Bankalar, otomatik fatura ödemelerinden faiz almaya başladı.

Faiz Oranı Kredi Kartından Bile Yüksek!

Otomatik fatura ödeme faiz oranı, kredi kartı faiz oranından bile yüksek. Şu an kredi kartı faizleri %3,74 iken, otomatik fatura talimatı faiz oranı %5 seviyesinde. Bu durum, tüketiciler için büyük bir mağduriyet yaratıyor.

Uzmanlar: Yasal Değil!

Tüketici dernekleri ve uzmanlar, bankaların bu uygulamasının yasal olmadığını savunuyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, "Kredi kartıyla yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani nakit çekim değil. Bu nedenle bu uygulamanın yasal dayanağı yok." diyor.

Tüketiciler Ne Yapabilir?

Bankalar tarafından tahsil edilen faizlerin geri alınması için tüketiciler, tüketici hakem heyetlerine başvurabilir. Başvurular e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir.