İkinci Dünya Savaşı'nın sonrasındaki olağanüstü şartlardan yararlanarak uluslararası sistemin kalbine yerleşen doların egemenliğinin kırılması için çabalar yoğunlaşıyor.
Özellikle doların ABD'nin küresel çıkarları için ve birçok ülkeyi felakete sürükleme pahasına bir dış politika aracı olarak kullanılmasına itirazlar da yükseliyor. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yerel para ile ticarete daha fazla önem vermeleri sonrasında gücü eleştirilen dolara karşı, ABD'nin İran yaptırımları sonrasında Avro ile ticaret de gündemde.
ABD YAPTIRIMLARI TETİKLEDİ
Alman Commerzbank Başekonomisti Jörg Kraemer de hazırladığı raporla bu konuya dikkat çekti. Doların dünyadaki kilit para birimi statüsünün çöküşe geçtiğini belirten Kraemer, bunun kısmen bir yıldan bu yana sürdürülen ABD yaptırım politikasından kaynaklandığını ifade etti.
Bu eğilimin ABD Başkanı Donald Trump’ın tek taraflı yaptırımlar yaklaşımını benimsemesiyle yoğunlaştığına dikkati çeken Kraemer, “Bu eğilim, Avrupa ile giderek daha fazla arası bozulan Başkan Trump yönetimindeki ABD yaptırımlar politikası ile daha da güçlendirilebilir. Orta ve uzun vadede, bu daha güçlü bir avro/dolar döviz kuruna işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
Deve kuşu gibi yapmayin ülkeyibatirdi akp niye halk körmü