Ankara hem tarihi ile hem de çeşitli kültüleri birarada barındırması nedeniyle her açıdan zengin bir il konumunda. 

Ankara isminin tarihi geçmişi çok eskilere dayanıyor. Çok eskiler derken aslında gerçekten çok eski.

Ankara ve yakın çevredeki araştırmalar yöredeki yerleşmelerin tarih öncesi devirlere kadar dayandığını kanıtlar cinsten. 

Hitit eserlerinde sık rastlanan Ankuwa şehri muhtemelen bugünkü Ankara kentinin bulunduğu yerdir.

Bu nedenden dolayı Başkentimiz Ankara her açıdan zengin bir kültüre sahip bir kent.

Ankara Haberleri olarak size bu yazımızda tabiki Ankara tarihinden bahsetmeyeceğiz. Bu yazımızda sizler için bir Ankara gezi rehberi hazırladık. 

Ankara'da gezilecek en güzel yerler sorusunun yanıtını bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. 

Ankara'da gezilecek tarihi ve kültürel yerler

1) Anıtkabir

Tabiki ilk sırada Anıtkabir yer alıyor. Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının yer aldığı Anıtkabir'i gezmek her Türk vatandaşının en asli görevlerinden birisi olarak nitelendiriliri. Ankara'nın en güzel konumlarından birisinde yer alan Anıtkabir size duygusal anlar yaşatacaktır. 

Günümüzde Anıtkabir’in Barış Kulesi’nde korunan top arabası ile I.TBMM önüne oradan da devlet töreni ile Etnografya Müzesine taşındı ve 21 Kasım 1938 tarihinde müzede kendisine ayrılan yerde defnedildi. Ata’nın naaşı burada 15 yıl boyunca kalmış, bu arada da Türk Ulusu ona bağlılığının simgesi olarak “Burada çok güzel bir anıt mezar olur” sözünden hareketle kendisine Rasattepe adı verilen tepede bir anıt mezar- Anıtkabir- hazırlamıştır.

2) Ankara Kalesi 

Ankara'da trafik kazası: 13 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti Ankara'da trafik kazası: 13 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Ankara'nın yine çok önemli simgelerinden birisi olan Ankara Kalesi’nin ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

MÖ II. yüzyılda Galatlar zamanında var olduğu bilinen kale, Romalılar döneminde onarım görmüştür. İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç surları büyük bir olasılıkla VII. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Arap saldırıları sırasında çok tahrip olan kalenin surları IX. yüzyılda Bizanslılar tarafından yeniden onarılmıştır.

3) Augustus Tapınağı

Ankara'da çok gizemli bir atmosferi olan ve tarihe tanıklık eden Augustus Tapınağı'nın Son Galat kralı Amintos’un oğlu Pylamenes tarafından Roma İmparatoru Agustus’a bağlılık nişanesi ve Galatya eyaletinin Roma’ya katılışını kutlamak amacıyla MS 25 yılında yapılmış olma ihtimali üzerinde duruluyor. Hristiyanlar tarafından kiliseye dönüştürülen tapınağın kuzeybatı köşesine 15. yüzyılda Hacıbayram Camisi eklenmiştir. 

4) Roma Hamamı

Belkide birçok Ankaralının yanından geçtiği ve farkında bile olmadığı kültürel tarihi bir zanginlik daha Ulus'ta yer alıyor. Ulus Meydanı’ndan Yıldırım Beyazıt Meydanı’na uzanan Çankırı Caddesi üzerinde yer alır. İki bölümden oluşan hamamın spor salonu dört tarafı revaklarla çevrilmiş, yaklaşık kare planlı büyük bir alandır. Soğukluk, Ilıklık ve Sıcaklık bölümleri spor salonuna bir bütün olarak bağlıdır.

5) Gordion

Antik bir kent konumunda olan Gordion, Ankara'nın Polatlı ilçesinde yer almaktadır. Antik kentte sırayla Hititler, Frigler, Persler ve Romalılara ait olmak üzere çeşitli yerleşim tabakaları bulunmuştur. En parlak devrini efsanevi kral Midas ( MÖ 725–695) zamanında yaşayan kent MÖ 8. yüzyılda Frig kralı Gordios tarafından başkent yapılmıştır.

6) Akköprü

Ankara'nın en eski köprüsü olan Akköprü 1222 yılında Selçuklu hükümdarı I. Alâeddin Keykubat döneminde Ankara Valisi Kızılbey tarafından yaptırılmıştır. 

7) Anadolu Medeniyetleri Müzesi 

Bugün kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Anadolu Arkeolojisi, Paleolithik Çağ’dan başlayarak günümüze kadar Osmanlı devrinin bu tarihi mekânlarında kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.

8) Cumhuriyet Müzesi

Bina 1923 yılında mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası toplantı yeri olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Müzede ilk üç Cumhurbaşkanımız olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın kişisel eşyaları, Mecliste kullanılan çeşitli kırtasiye araçları, Meclis görüşme tutanakları, milletvekili yoklama defterlerinden birer örnek ile Atatürk ilkeleri ve devrimlerine ilişkin eserler sergilenmektedir. 1924–1960 yıllarında TBMM Genel Kurul Salonu olarak kullanılan salonda en çok 600 milletvekili görev yapmıştır.

9) Etnografya Müzesi

Türkiye’de müze binası olarak yapılan ilk yapıdır. Müzenin önünde bulunan bronzdan yapılmış at üzerinde Atatürk Heykeli 1927 yılında İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmıştır.

10) Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi 1925 yılında kurulmuş olup, 2006 yılında Sincan Cezaevi’ne aktarılarak kapatılmıştır. 2011 yılının Haziran ayında ise Altındağ Belediyesi tarafından onarılmış ve müze olarak ziyarete açılmıştır.

Gezi ve Mesire Yerleri

Konya yolu üzerinde, Ankara’nın 25. km güneyinde Gölbaşı ilçesi sınırları içinde yer alan Mogan ve Eymir gölleri, doğal güzellikleri, kıyı lokantaları ve temiz havasıyla günübirlik gezinti yapmak isteyen insanlar için ideal yerler arasında gelir.

Mogan Gölü’nde güneşin batımı ile çok sayıda kuş türü görülmeye değer bir manzara oluşturur. Gölden avlanan balıklar ziyaretçilere tadına doyulmaz lezzetler sunar.

Çubuk ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıktaki Yıldırım Dağı eteklerinde bulunan küçük fakat çok derin bir krater gölü olan Karagöl, yazın olduğu gibi kışın da mükemmel bir doğal güzelliğe sahiptir.

Her iki tarafı da yamaçlarla çevrili Karagöl’ün etrafı çam ve dağ kavağı ile kaplıdır.

Ankara’ya 75 km uzaklıkta, ilin “oksijen deposu” olarak bilinen Kızılcahamam’da yer alan sık çam ormanlarıyla kaplı Soğuksu Milli Parkı, 8.000 ziyaretçi alabilecek şekilde düzenlenmiş piknik alanıyla ziyaretçilerin gözde mekânlarından birisidir.

Şereflikoçhisar ilçesi yakınlarında yer alan Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamasının yanı sıra, doğal güzelliği ile de görülmeye değer bir yerdir.

Adeta “Bozkır’ın Gelinliği” görünümünde olan gölde, gün batımında güneşin son ışıkları tuz tabakasında kristal görüntüler oluşturur.

Çankırı yolu üzerinde 15 km uzaklıkta yer alan Çubuk Barajı çevresinde ormanlık alanlar, piknik yerleri, yürüyüş alanları ve kır kahveleri vardır. Samsun yolu üzerinde 12 km uzaklıkta bulunan Mavi Göl (eski Bayındır Barajı) doğal güzelliğiyle ve sakin ortamı ile çok ilgi gören gezi ve mesire yerlerinden birisidir