81 milyon vatandaşın temel gıdasının başında gelen ekmek fiyatlarına yapılmak istenen zamların durdurulması sonrası gözler, içme sularına yapılan zamlara çevrildi.
Ekmek gibi temel tüketim maddesi kabul edilen suya kur artışı bahane edilerek yüzde 60’lara varan zamların denetlenmesi ve haksız fiyat artışlarının geri çekilmesi yönünde bir beklenti oluştu.
Tüketiciler, ekmek gibi önemli bir temel gıda maddesi olan su fiyatlarında da kar sınırlamasının konulmasını istiyor.
Geçen ay su fiyatlarına yapılan fahiş zamların ekmekte olduğu gibi geri alınabileceği belirtiliyor.
Konuyla alakalı görüşlerine başvurduğumuz Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, serbest piyasa ekonomisinin bir silah olarak kullanıldığını belirterek, “Serbest Piyasa Ekonomisi adı altında denetimsiz bir piyasa olamaz. Her ülkede bunun kuralları vardır.
Devlet kademesinde veya meslek odalarında bir maliyet tablosu çıkarılarak fırsatçılığın tespit edilmesi ve fiyatlandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Ekmek satışında uygulanan zamların Ticaret Bakanlığı’nın onayına tabi olduğunu paylaşan Koçal, “Ambalajlı su sektöründe zamlar ekmekteki gibi kontrol altında tutulmuyor. Meslek odaları tarafından Fiyat Teşvik Kurulu oluşturularak aynı düzenlemeler yapılabilir” dedi.
Ambalajlı su satışlarında zamma bahane edilen kur artışı ve döviz girdisinin sınırlı olduğunu ifade eden Koçal, hal böyle olunca akla fırsatçılığın geldiğini belirtti.